8.6.2018

Hommat alkoivat perinteisesti klo 12. Tuuli oli tyyntynyt ja sää oli todella sopuisa kaivamiseen. Kaivamamme maa eteläsektorilla oli todella kovaa ja tielle tuli kokoajan tiilimurskaa, sekä jäänteitä laastista. Siksi varsin tasaista jälkeä oli hankala saada aikaan. Löytöjä tuli sen sijaan yllättävän paljon, varsinkin isoja eläinten luita, isoja tummempia lasipaloja, nauloja ja kirkasta lasia. Eteen tuli myös pari liitupiipun palaa jälleen kerran.

Tulipa Elinalle mieleen myös ajatus aiemmin tietyistä lasiobjekteista, joten nimesimme sen pullonkaulateoriaksi. Tästä varmaan myöhemmin kirjoitamme enemmänkin. Huomautan, että näitä tekstejä kirjoittaessani toimin ihan vapaaehtoisena kaivausavustajana, enkä asiantuntijana. Varsinaiset tulkinnat ovat Ilari Aallon ja Elina Mattilan käsissä, sekä muiden asiantuntijoiden.

Fyysisesti päivä oli rankin, ei niinkään sään ja kuumuuden suhteen vaan maa-aineksen. Ranteisiin kohdistui aikamoinen rasitus, sekä sormien niveliin. Monillahan on kovin romanttinen kuva arkeologiasta työnä, lähinnä löydösten kautta, mutta kyllä tämä vaatii innostuksensekaista hulluuttakin. Polvet mustelmilla kyykitään lastalla hinkaten täyttömaata (kuten tänään), eikä ole mitään varmuutta innostavista löydöistäkään pakosti. Kaivauksien suhteen päivä oli silti rikkain tähänastisista.

Päivän kruunasi kuitenkin viimeisen tunnin aikana tehty löytö. Aiemmin maan alta paljastui pari palaa, jotka olivat peräisin ilmeisesti jonkinlaisesta astiasta. Sovitin yksiä paloja yhteen ja ne sopivatkin aika mainiosti. Hieman tätä myöhemmin pari vapaaehtoista tekivät hienon  työn, kun toisen palan löytöpaikalta löytyikin todella ehjä astia, jossa oli kultauksetkin säilyneet erinomaisesti. Vaikka työaika oli päättynyt, niin koko porukkahan sitä innolla seuraili ja auttoi, kunnes esine oli saatu kokonaan talteen muutamine irtokappaleineen.

– Kimmo Leijala

Henkilön Kimmo Leijala kuva.Henkilön Kimmo Leijala kuva.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s