5.6.2018

Aloitimme vähän yli klo. 12 kaivauspaikalla. Ilari ja Elina olivat kaivaneet aiemmin päivällä oletetun polun suuntaisesti ja maaperä näytti varsin otolliselta polkuteoriaa ajatellen. Oletetun polun väylä sisälsi paljon juoksevampaa maa-ainesta, mm. paljon hiekkaa ja alun jälkeen varsinaisia löytöjä ei muutamia lukuunottamatta tehty pahemmin. Kaivauspaikan keski/ristikohdassa tosin oli paljon luuta. Päivä oli todella tuulinen ja sää vaihteli puuskittain, onneksi sadetta ei tullut muutamaa pisaraa lukuunottamatta enempää.

Oletettu polku vastasi kartan kuvausta niin suunnaltaan, kuten ympäröivän maa-aineksen sekä täyttömaan osalta. Eteläpäädystä löytyi runsaasti kiveä, mikä ensimmäisen tulkinnan mukaan saattaisi olla alueen kautta sijainneen polun päällystekiveä. Kivet olivat samantyylisiä ja melko symmetrisesti aseteltuja, sekä samassa tasossa oletetun polun suuntaisesti.

Elina ohjeisti meitä hyvin takymetrin käyttöön ja kuvasimme myöhempää mallinnusta varten polun sekä muuta kaivausaluetta. Paljon on vielä opeteltavaa kyseisen laitteen käytössä. Samoin saimme hyvää opastusta massalöytöjen merkityksestä verrattuna muihin löytöihin, joita toivottavasti saamme alemmista kerrostumista.

Päivän tärkein opetus tuli Elinalta: Arkeologia on elämänkatsomus. Tämä oli mielestäni todella hieno ilmaisu. Maltin oppiminen on myös tärkeää, tänä päivänä tuli joitain löytöjä, joita olisi huvittanut kaivaa syvemmältä (esimerkiksi rautaesineistöä ja kohde missä oli paljon luuta). Hyvällä opastuksella jätimme nämä kaivuut kuitenkin myöhäisempiin kertoihin. Kahvitauolla Ilari esitteli meille viime vuoden kaivauksien löytöjä. Nämä sisälsivät pari kolikkoa, lasia, Arabian 1800-luvun astiastojen paloja ja muita mielenkiintoisia asioita.

Hauskoja yksityiskohtia: Löytöjen tunnistuskyky nousi huomattavasti heti alkuunsa. Esimerkiksi puun ja luun erot oppi jo nyt yllättävän helposti erottamaan. Sama pätee myöskin ns. jättömaahan, eli tiilimurskaan ja laastiin. Kotiin tullessa huomasin katselevani pihan sorahiekkaa automaattisesti, että mitäs paloja täältä löytyisi, naureskellen tottakai.

– Kimmo Leijala

Henkilön Kimmo Leijala kuva.Henkilön Kimmo Leijala kuva.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s